Julien Soenen

Julien Soenen

Dreamers Stories

Van virtueel naar reëel: het is maar een draai aan het wiel.

Als een vader zijn automagazines in het huis laat rondslingeren, kan dat wat interesse opwekken bij een kleine jongen. En als wat later vader en zoon samen de Grand Prix F1 op het scherm volgen, kan die interesse doorgroeien tot een ware passie.Dat overkwam Julien Soenen. Op zijn achttiende was hij de allereerste winnaar van de Porsche Simracing Roadshow Belgium, de GT autocompetitie op simulator die in 2021 plaatsvond in de Belgische Porsche Centre.

Dat was nauwelijks enkele jaren na de eerste Mario Kart rondjes van Julien op zijn spelletjesconsole. Vandaag besteedt hij al zijn vrije tijd aan het bijschaven van zijn talenten als piloot op een professionele simulator. Zijn recente overwinning op de Porsche Simracing Roadshow Belgium gaf hem de gelegenheid kennis te maken met de realiteit op het circuit van de Red Bull Ring in Oostenrijk.

Gecoacht door een voormalig F1-piloot nam hij het stuur in handen van een 911 GT2 RS Club Sport met een vermogen van 700 pk. Da’s eens iets anders dan een simulator! De gewaarwording van hoge snelheden en de G-krachten in elke bocht maakten voor Julien een fysiek verschil, maar voor de rest zijn de huidige simulatoren zo realistisch dat hij zich op het echte circuit meteen thuis voelde. En dat maakte indruk op zijn coaches.

Student én professioneel racer. Julien stippelt de kortste lijn uit, recht naar zijn droom.

De vele trainingen op de simulator hebben hem ontzettend veel bijgebracht: concentratie, stressbestendigheid, tijdsbeheer. Door te leren van zijn fouten, blijft hij vorderingen maken. Het zijn essentiële kwaliteiten om een kampioen te worden en tegelijk zijn studies succesvol verder te zetten. Want zijn start aan de universiteit houdt hem niet tegen om zich meer en meer te professionaliseren in de autosport.

Hij sloot zich aan bij het professionele Simracing team van Romain Grosjean. De Franse voormalige F1-piloot wil zijn kennis en ervaring delen om alle kansen te geven aan de jongste generatie. Julien neemt ook deel aan de Feed Racing van Jacques Villeneuve.

In de zomer van 2022 wordt hij finalist van deze competitie. Dat is goed voor een plaats achter een Formule 4-stuur in 2023.